Selenas yra mineralas, pagrinde randamas žemėje ir specifiniame maiste. Tačiau kaip ir daugelio mineralų, jo trūksta žemėje, o dėl to daug prisideda nedarnus žemdirbystės modelis.
Selenas turi svarbią funkciją 25 fermentuose, kurie svarbūs skydliaukės hormonų gamyboje, DNR sintezėje, imuniteto funkcijoje ir apsaugoje prieš oksidacinę žalą mūsų kūne.
Jis reikalingas sukurti svarbiausią ir stipriausią vidinį antioksidantą – GLUTATIONĄ, kuris ypač padeda kepenų detoksifikacijai, apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso.
Selenas neutralizuoja laisvuosius radikalus visame kūne, gerina kraujotaką ir veikia kaip prevencija prieš daugelį ligų, nes mažina uždegiminius procesus kūne.
Buvo pastebėta, kad viena iš maistinių medžiagų, kurių trūksta, kai žmogui suriebėjusios kepenys yra selenas.
Tai mažina uždegiminius procesus kūne.
Skatina vėžinių ląstelių apoptozę (susinaikinimą). Turi ir prevencinio poveikio – apsaugo nuo ląstelių mutacijų.
Pavyzdžiui, selenas padeda pašalinti sunkųjį metalą GYVSIDABRĮ, kuriuo organizmas užsiteršia per užterštą maistą, žuvį ir kitus jūros produktus, daugelį skiepų, dantų plombas, implantus, kanalus ir taip toliau.
Padeda neaktyviam T4 hormonui konvertuotis į aktyvųjį T3, kurio poveikį mes iš tikro jaučiame: termoreguliacija, gera nuotaika, aktyvi medžiagų apykaita. Taip pat mažina skydliaukės antikūnių kiekį, jeigu yra pradinis ar pažengęs autoimuninis scenarijus. Veikia sinergistiškai (efektyviau) kartu su jodu.
Gerina kraujotaką, didina spermos kiekį, judrumą ir spermatozoidų koncentraciją, taip pat sumažina spermatozoidų mutacijų dažnį.
BERTOLETIJŲ RIEŠUTAI. Tereikia suvalgyti tik 2-3 riešutus per dieną tam, kad pilnai užtikrintumėte visą rekomenduojamą dienos seleno normą ir dar daugiau!
Bertoletijų riešutai yra nuostabus produktas, kuris pasižymi ne tik selenu, bet ir dar 18 priežasčių juos vartoti!
Pateikiame sąrašą maisto produktų, kuriuos vartojant galite surinkti rekomenduojamą paros normą (RPN):
1. Bertoletijų riešutai, 1 riešutas (5 gramai), 95,9 mikrogramai (daugiau nei 100% RPN)
2. Laukinė lašiša, porcija 85 gramai, 40 mikrogramų (57% RPN)
3. Tunas, porcija 85 gramai, 33 mikrogramai (44% RPN)
4. Kalakutiena, porcija 85 gramai, 24 mikrogramai (36% RPN)
5. Varškė, 1 puodelis, 22 mikrogramai (32% RPN)
6. Vištiena, porcija 85 gramai, 21 mikrogramas (30% RPN)
7. Grybai, kepti, 1 puodelis, 19 mikrogramų (27% RPN)
8. Otas, keptas su oda, porcija 85 gramai, 17 mikrogramų (24% RPN)
9. Kiaušiniai, 1 didelis, 15 mikrogramų (22% RPN)
10. Baltos “Navy” pupelės, 1 puodelis, 15 mikrogramų (22% RPN)
11. Sardinės, porcija 28 gramai, 15 mikrogramų (21% RPN)
12. Saulėgrąžų sėklos, porcija 28 gramai, 15 mikrogramų (21% RPN)
13. Jautiena, maitinta žole, porcija 85 gramai, 12 mikrogramų (18% RPN)
14. Avižos, senosios rūšies, be praturtinimo, 1 puodelis, 13 mikrogramų (18% RPN)
15. Jautienos kepenys, porcija 28 gramai, 10 mikrogramų (14% RPN)
Eiga:
Aš jautienos kepenis mėgstu tik truputį (1-2min) ant labai švelnios ugnelės pakaitinti, o viduje pasilikti žalią. Ir valgau taip – skanu, sveika, išlaiko daugiau maistinių medžiagų.
ŠALTINIAI:
Top 15 Selenium Foods, Nutrition Data and Recipes – Dr. Axe (draxe.com)
Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.
TAPK BENDRUOMENĖS NARYS!
Gausi koncentruotą ir naudingą informacją, kuri įkvėps gyventi sveikiau.