Maistas yra Vaistas
datules

Egiptiečių dievinamų DATULIŲ nauda ir datulių karamelės receptas!

Datulės yra saldus vaisius, augantis ant datulių palmės medžio. Šio medžio ir jo vaisiaus tikroji kilmė yra Artimieji Rytai ir Indijos slėnis. 

Manoma, kad datulės atsirado teritorijoje, kur dabar yra Irakas, o buvo kultivuojama nuo laikų, kai gyvavo senovės Mesopotamija ir priešistorinis Egiptas, apie 4000 metų prieš Kristaus apsireiškimą. Taigi datulė – laiko patikrintas žmogaus maistas.

100 gr. datulių maistinė vertė:

RPN* – rekomenduojamos paros normos

Kalorijos 282

Angliavandeniai 75 g 25% RPN:

  • Maistinės skaidulos 8 g 32% RPN
  • Cukrus 63 g

Baltymai 2,5 g 5% RPN

Riebalai 0,4 g 0% RPN

Natrio 2 mg 0% RPN

Kalio 656 mg 18% RPN

Kalcis 3% RPN

Geležis 5% RPN

Vitaminas B6 10% RPN

Magnis 10% RPN

*% RPN (Rekomenduojama paros norma) nurodo, maisto porcija prisideda prie kasdienės rekomenduojamos mitybos. 2000 kalorijų mityba yra naudojama apskaičiuojant bendrinius mitybos patarimus.

Valgykite datules ir gausite šią naudą sveikatai:

datuless

1. Datulės mažina cholesterolį ir širdies ligų riziką

2. Gerina smegenų būklę

Dėl įvairių antioksidantų (flavanoidų, p-koumarinės, ferulinėsi ir sinapinės rūgščių bei kt.), mažinančių uždegiminius procesus smegenyse.

3. Pagerina tuštinimasi

Datulės gali būti gera prevencija nuo vidurių užkietėjimo. Šie vaisiai padeda virškinimui žarnyne dėl to, kad turi nemažai skaidulų. Naudingos kenčiantiems nuo viduriavimo ar atsigauti po to, dėl esančių skaidulų bei elektrolitų.

4. Energijos bomba!

Datulės yra natūralus, švarus ir sveikas angliavandenių (energijos) šaltinis. Lengvai virškinamos, nedirgina žarnyno, todėl lengvai pasisavinamos.

5. Naudingos sportininkams

Datulės yra kaip geras “kuras” treniruotėms ir po jų. Taip pat padeda auginti raumenų masę, nes lengva vartoti jų nemažai. Datulės puikia tinka prisotinti raumenis glikogenu.

6. Mažina žarnyno sutrikimų simptomus

Toks poveikis pasireiškia dėl to, kad turi tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, taip pat naudingų aminorūgščių. Tačiau esančios skaidulos nesukelia žarnyno dirginimo poveikio (kaip dažnai būna su pupelėm ir kt.). Datulių medžiagos stimuliuoja virškinimą ir žarnyno peristaltiką.

7. Turbūt sveikiausias natūralus saldiklis

Labai patogu naudoti sutrintas vietoj cukraus ir kitų saldiklių. Tokio pasaldinimo pranašumas, kad turi ir skaidulų, ir naudingų maistinių medžiagų. Naudokite pudinguose, pyraguose, glotnučiuose, pasidarykite datulių karamelę.

8. Mažina trigliceridų kiekį

9. Gerina kaulų būklę

10. Naudingos lytinei sveikatai, veikia kaip afrodiziakas.

Indijoje naudojamas receptas Meilei su datulėmis: Palikite 4-5 datules stiklinėje pieno per naktį. Rytą atsikėlus į tą patį pieną įdėkite šaukštelį medaus, pusę šaukštelio kardamono ir žiupsnelį juodojo pipiro. Viską suplakite į skystą masę. Naudokite kaip stimuliuojantį gėrimą.

11. Gali padėti kovoti prieš vėžį

Dėl antioksidantų esančių vaisiuje, datulės gali padėti kovoti prieš vėžines ląsteles. Moksliniai tyrimai rodo, kad šis džiovintas vaisius slopina auglių vystymąsi.

12. Mažina sezoninės alergijos simptomus

Kuomet jaučiate prasidedančias alergijas, pabandykite įtraukti daugiau datulių į savo maisto racioną ir stebėkite, ar jaučiatės geriau.

 

datuliu karamele

Pasigaminkite: datulių karamelę arba sirupą

Tai Ugnės receptas, kuris jau tapęs legendiniu natūraliu saldikliu beveik visiems saldiems patiekalams. Galite pasigaminti arba tirštesnę datulių karamelę arba skystesnį datulių sirupą.

Jums reikės: datulių (kiek norite), 1-2 v.š. kokosų aliejaus, žiupsnelio druskos, mėgstamų prieskonių (cinamono, kardamono, kt.)

Eiga: 

  1. Datules palikite mirkti vandenyje per naktį. Gaminant karamelę, likusį skystį nupilkite į atskirą talpą ir galite naudoti konsistencijai reguliuoti.
  2. Ištirpinkite 1-2 valgomuosius šaukštus kokosų aliejaus, turi tapti skystas. 
  3. Sudėkite išmirkusias datules, kokosų aliejų, žiupsnelį druskos į trintuvą ir sumalkite iki vientisos masės. Eksperimentuokite su prieskoniais.

Šią datulių karamelę galite valgyti su blynais, varške, dėti į saldžias košes, saldinti glotnučius, tepti ant duonos, daryti sveikuoliškus desertus ar laižyti nuo šaukšto vieną. Pasitelkite savo vaizduotę!  Ši datulių karamelė turėtų išsilaikyti šaldytuve gan ilgą laiką, nors ji tikrai niekada neužsistovi. 

  

ŠALTINIAI:

Nutritional and functional properties of dates: a review – PubMed (nih.gov)

Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity – PMC (nih.gov)

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171726/nutrients 

Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.

dovydas luksas holistikos specialistas 1