Matcha žalioji arbata yra aukščiausios klasės, ypatingai koncentruota žalioji arbata, kuri tradiciškai buvo naudojama Japonijoje arbatos ceremonijoms šimtus metų.
Iš principo, Matcha nauda yra panaši kaip žaliosios arbatos, tik daug stipriau pasireiškia dėl koncentruotumo.
Ženkliai sumažina šlapimo pūslės, krūtų, storosios žarnos, tiesiosios žarnos ir prostatos vėžio riziką. Taip pat žaliosios arbatos katechinai skatina vėžinių ląstelių apoptozę (susinaikinimą).
Nes suaktyvina medžiagų apykaitą, riebalų deginimą (lipolizę) ir mažina apetitą.
Nes didina ištvermę ir motyvaciją, energijos lygį bei raumenų atsigavimą po sporto.
Yra vienas geriausių maistinų katechinų šaltinis, kovojantis prieš ligas. Jie turi į antioksidantus panašių funkcijų, pavyzdžiui, mažina lėtinio uždegimo procesą, skatina detoksifikaciją, sužalotų ląstelių regeneraciją, geresnę kognityvinę (susikaupimo) funkciją.
Matcha turi daug mažiau kofeino nei kava ir turi L-teanino, kuris iš principo sušvelnina kofeino poveikį, nuramina jūsų smegenis ir nervų sistemą, bet leidžia išlikti produktyviems, pajausti “tėkmės” būseną.
Mažina cholesterolio oksidaciją, o tai svarbiausia. Pats cholesterolis nėra blogai – tik svarbu, kad kūnas jį tinkamai panaudotų ir gamintų lytinius bei kitus hormonus.
Dalinai stiprina imunitetą todėl, kad matcha arbatos polifenoliai maitina gerąją mikroflorą žarnyne. Mūsų žarnyno bakterijos – yra pirmasis ir svarbiausias imuninės sistemos legionas.
Matcha gali padėti pagerinti cukraus kiekio kraujyje pastovumą, balansą, taip pat padidinti jautrumą gliukozei ir insulinui.
Žalia šios arbatos spalva yra nuo chlorofilo, kuris dar vadinamas augalinio maisto “krauju”. Jis labai stiprus antioksidantas, padeda organizmui valytis, valo žarnyną, kraujotaką ir daugiau. Chlorofilo, taip pat, pavyzdžiui, gausu eglės spyglių sultyse. Taip pat spirulinoje, chloreloje ir jūros dumbliuose.
Geriausiam poveikiui sveikatai rinkitės natūralią, ekologišką Matcha žaliąją arbatą, nes arbatų augalai yra vieni iš daugiausiai pesticidais (toksiškais chemikalais) purškiamų augalų. Ir nors galutinių chemikalų galutiniame produkte gali būti ne daug – bet kokie maisto produktai, gėrimai vartojami dažnai – per mėnesius, metus tos mikrodozės kaupiasi ir tampa toksiniu krūviu. Todėl geriau prisižiūrėti sveikatą ilgainiui.
ŠALTINIAI:
Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review – PubMed (nih.gov)
Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.
TAPK BENDRUOMENĖS NARYS!
Gausi koncentruotą ir naudingą informacją, kuri įkvėps gyventi sveikiau.