Maistas yra Vaistas
vitaminas c

Vitamino C nauda organizmui ir geriausi vitamino C šaltiniai

Šiandien noriu supažindinti jus su vitamino C nauda organizmui ir geriausias jo šaltiniais.

Vitamino C nauda organizmui:

1. Stiprus antioksidantas

Naikina laisvuosius radikalus (uždegimo metu susidarančios medžiagos, žalingos organizmui, jos provokuoja lėtines ir autoimunines ligas, auglius, vėžį.).

2. Padeda išvengti anemijos – mažakraujystės

Vitaminas C padidina geležies absorpciją iki 6-7 %. Tai ypač svarbu augaline mityba besimaitinantiems, nes augalinio maisto geležies forma sunkiau pasisavinama. Patarimas – valgant geležimi turtingo maisto, kartu valgykite ir vitaminu C turtingo maisto 😉 

3. Stiprina imunitetą

Skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir didina jų aktyvumą

4. Gerina širdies būklę ir kraujotaką, mažina aukštą kraujospūdį

5. Užtikrina gerą ir gražią odą

Vitaminas C skatina aktyvesnę kolageno sintezę, o tai svarbu plaukams, odai, nagams.

6. Prevencija prieš inkstų akmenis ir podagrą

Vitaminas C mažina šlapimo rūgštį organizme, todėl veikia kaip prevencija prieš inkstų akmenis ir podagrą.

7. Gali padėti smegenų veiklai

Vitaminas C slopina senatvinės demencijos simptomus bei vystymąsi, padeda išsaugoti gerą atmintį (mažindamas uždegiminius procesus smegenyse), skatina geresnę kognityvinę būklę.

vitaminas c

Geriausi vitamino C šaltiniai

  • Uogos: erškėtuogės, juodieji serbentai, spanguolės, bruknės, putino ir šermukšnio uogos, gervuogės, mėlynės, žėmuogės, braškės
  • Acerola (malpigija) ir dauguma “supermaisto” produktų
  • Rauginti kopūstai
  • Pipirai, ypač čili
  • Paprikos, ypač geltonosios
  • Lapiniai ir briuselio kopūstai
  • Brokoliai ir kalafiorai
  • Kiviai, citrinos, apelsinai ir greipfrutai
  • Špinatai, petražolės ir čiobreliai
  • Guavos ir papajos  

Ar žinote, kuom skiriasi natūralus nuo sintetinio vitamino?

Yra didelis skirtumas tarp sintetinio vitamino C (askorbo rūgšties) ir natūralaus vitamino C. Jų sudėtis ir efektai žmogaus organizmui taip pat skiriasi. Visa svarbiausia informacija straipsnyje “Natūralus ir sintetinis vitaminas C: tarp jų didelis skirtumas” 

  

ŠALTINIAI:

Dietary Vitamin C in Human Health – PubMed (nih.gov)

Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.

dovydas luksas holistikos specialistas 1