Vitaminas C, kurį perkate kaip maisto papildą (askorbo rūgštį), tai susintetinta, izoliuota ir netikra vitamino C versija.
Askorbo rūgštis gaminama naudojant kukurūzų sirupą ir priedus kaip acetoną, sieros rūgštį arba natrio hidroksidą.
Natūraliai, gamtoje, vienos izoliuotos askorbo rūgšties sunku rasti, nes vitaminas C yra kelių medžiagų kompleksas, sudarytas iš askorbigeno, bioflavanoidų, rutino, P, K ir J faktorių bei tirozinazės (fermento, kuriame yra vario, jis skatina melanino gamybą). Melaninas yra pigmentas, skatinantis plaukų, odos, akių apsaugą nuo UV pertekliaus.
P faktoriai padeda sustiprinti kraujagysles, veikia kaip prevencija, kad nekraujuotų dantenos bei padeda gyti sumušimams, kraujosruvoms, hematomoms.
K faktoriai padeda kraujui krešėti.
O J faktoriai padeda krauju transportuoti daugiau deguonies. Deguonies kiekis organizme svarbus tinkamam metabolizmui ir daugeliui kitų biologinių procesų.
Gausus susintetintos askorbo rūgšties vartojimas skatina minėtų vitamino C komplekso dalių, sukauptų organizme, sumažėjimą.
Natūralus vitaminas C kūne išlieka aktyvus daug ilgiau nei sintetinė jo versija. Taip pat jis geriau pasisavinamas kraujyje, kepenyse ir visur, kur vyksta daugiausiai uždegiminių procesų. Taip yra todėl, nes jis yra stiprus antioksidantas, neutralizuojantis laisvuosius radikalus.
Taigi, vitaminą C geriausia gauti natūralų (kompleksinį) iš maisto produktų. Taip jis duos didžiausią naudą jūsų organizmui.
Būkite atidūs, kai kažkur parašyta, kad čia daug vitamino C – paskaitykite etiketę: ar tai askorbo rūgštis?
Vitaminas C ateina iš produktų esančių gamtoje pilnoje formoje: daržovių ir vaisių.
Pavyzdžiui, nusiskinkite obuolį, pasiuogaukite vyšnių, serbentų ir taip su visu natūraliu augaliniu maistu. Tai pilno komplekso vitaminas C, kurio poveikis yra žymiai galingesnis.
Šviežių uogų ar vaisių užšaldymas ir paruošimas žiemai yra puikus būdas padidinti vitamino C suvartojimą, kai šviežių vaisių, daržovių ir uogų gamtoje mažiau.
Norėdami išsaugoti didesnį vitamino C kiekį daržovėse stenkitės jas kuo mažiau termiškai apdoroti.
ŠALTINIAI:
Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.
TAPK BENDRUOMENĖS NARYS!
Gausi koncentruotą ir naudingą informacją, kuri įkvėps gyventi sveikiau.