Kiviai – vieni mano mėgstamiausių vaisių. Kai jie gerai prinokę, vidutiniškai minkšti – vienas malonumas. O naudos sveikatai – gausybė!
Kivis – ypatingas vaisius, kurio maistinė vertė ir nauda sveikatai stulbinanti. Turi beveik dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinas ar citrina!
Suvalgę 2 kivius per dieną JAU PASIEKSITE rekomenduojamą vitamino C normą. Tai yra puiku. Pilno komplekso Vitaminas C turi daug svarbių savybių jūsų organizmui.
Palaukite, palaukite… O yra ir ne pilno komplekto vitaminas C? Taip, tai sintetinis vitaminas C (askorbo rūgštis, papildų forma), kuris nėra lygiavertis natūraliam Vitaminui C. Apie tai skaitykite – “Natūralus ir sintetinis vitaminas C: tarp jų didelis skirtumas!”
Suvalgę 1 kivį (apie 69 g.) gausite apytikriai tiek maistinių medžiagų:
Turi daug vitamino C ir E.
Kiviai didina ir suaktyvina kolageno sintezę. Suaktyvinta kolageno sintezė padeda taip pat ir kaulams, sąnariams, jungtims, kremzlėms.
Kivių vartojimas ape 1-2 val prieš miegą skatina miegą ir gerina miego kokybę. Remiantis moksliniais tyrimais, kivių vartojimas prieš miegą pagreitina užmigimo procesą, pailgina miego trukmę ir paskatina ilgesnę giliojo miego fazės trukmę.
Kivių odelė taip pat yra ir veiksmingas prebiotikas – maistas gerosioms bakterijoms jūsų žarnyne. Rekomenduojame pirkti ekologiškus kivius ir valgyti juos su odele. Arba gerai nuplauti ir pamirkyti įprastinius kivius. Kivių odelė – tai puikus kuras gerosioms bakterijoms maitintis ir vešėti (daugintis) storajame žarnyne. Ypač svarbu tiems, kas vartojote antibiotikus.
Kivis turi fermentą aktinidiną, kuris padeda suskaidyti baltymus. Pavyzdžiui, mėsa, žuvis, kiaušiniai, lęšiai ir pupelės padeda suskaidyti baltymus iki peptidų. Tai labai svarbu, nes daug žmonių trūksta skrandžio rūgšties, kiti turi problemų su kasos fermentais. Todėl maistas, kuriame GAUSU fermentų – yra nuostabus.
Kiviai turi karotenoidų – liuteino.
Kiviai naudojami nuo sąnarių skausmo, šlapimo pūslės akmenų, taip pat prieš kepenų ir stemplės vėžį.
Dėl vitamino K ir kitų naudingų medžiagų yra naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai.
Dėl turimos maistinės vertės padeda atsistatyti po lūžių ir skilimų (regeneracijai).
Kviečiu padaryti eksperimentą – 2 savaites kas dien valgykite po 2 kivius per dieną ir stebėkite pokyčius.
Kiviai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Juose yra gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su ligomis.
Be to, kiviai yra puikus antioksidantų šaltinis, padeda gerinti odos būklę, skatina gerą miegą ir turi daug skaidulinių medžiagų, kurios padeda gerinti virškinimą.
Taip pat, kiviai yra naudingi akių sveikatai, padeda valyti kvėpavimo takus, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą bei pagerina kaulų būklę.
Šie vaisiai turi daugybę teigiamų savybių, todėl verta juos įtraukti į savo kasdienę mitybą.
ŠALTINIAI:
The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review – PMC (nih.gov)
Kiwifruit: Health benefits and nutritional information (medicalnewstoday.com)
Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems – PubMed (nih.gov)
Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.
TAPK BENDRUOMENĖS NARYS!
Gausi koncentruotą ir naudingą informacją, kuri įkvėps gyventi sveikiau.