Maistas yra Vaistas
kiviu nauda organizmui

Kivių nauda sveikatai – 13 priežasčių valgyti kivius

Kiviai – vieni mano mėgstamiausių vaisių. Kai jie gerai prinokę, vidutiniškai minkšti – vienas malonumas. O naudos sveikatai – gausybė!

Kivis – ypatingas vaisius, kurio maistinė vertė ir nauda sveikatai stulbinanti. Turi beveik dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinas ar citrina!

2 kiviai – tai visos dienos vitamino C dozė!

Suvalgę 2 kivius per dieną JAU PASIEKSITE rekomenduojamą vitamino C normą. Tai yra puiku. Pilno komplekso Vitaminas C turi daug svarbių savybių jūsų organizmui.

Palaukite, palaukite… O yra ir ne pilno komplekto vitaminas C? Taip, tai sintetinis vitaminas C (askorbo rūgštis, papildų forma), kuris nėra lygiavertis natūraliam Vitaminui C. Apie tai skaitykite – “Natūralus ir sintetinis vitaminas C: tarp jų didelis skirtumas!”

kiviu nauda sveikatai

Kivių maistinė vertė

Suvalgę 1 kivį (apie 69 g.) gausite apytikriai tiek maistinių medžiagų:

  • Magnio – 4% dienos normos
  • Kalio – 5% dienos normos
  • Vitamino C – 77% dienos normos
  • Vario – 10% dienos normos
  • Folio rūgšties – 4% dienos normos 
  • Vitamino E – 9% dienos normos
  • Vitamino K – 24% dienos normos
      
Kiviu nauda sveikatai 2

Kivių nauda sveikatai:

1. Puikus antioksidantų šaltinis

Turi daug vitamino C ir E. 

2. Gerina ir gražina odos būklę

Kiviai didina ir suaktyvina kolageno sintezę. Suaktyvinta kolageno sintezė padeda taip pat ir kaulams, sąnariams, jungtims, kremzlėms.

3. Kiviai turi įdomų poveikį miegui

Kivių vartojimas ape 1-2 val prieš miegą skatina miegą ir gerina miego kokybę. Remiantis moksliniais tyrimais, kivių vartojimas prieš miegą pagreitina užmigimo procesą, pailgina miego trukmę ir paskatina ilgesnę giliojo miego fazės trukmę.

4. Turi daug skaidulinių medžiagų

Kivių odelė taip pat yra ir veiksmingas prebiotikas – maistas gerosioms bakterijoms jūsų žarnyne. Rekomenduojame pirkti ekologiškus kivius ir valgyti juos su odele. Arba gerai nuplauti ir pamirkyti įprastinius kivius. Kivių odelė – tai puikus kuras gerosioms bakterijoms maitintis ir vešėti (daugintis) storajame žarnyne. Ypač svarbu tiems, kas vartojote antibiotikus.

5. Padeda virškinimui

Kivis turi fermentą aktinidiną, kuris padeda suskaidyti baltymus. Pavyzdžiui, mėsa, žuvis, kiaušiniai, lęšiai ir pupelės padeda suskaidyti baltymus iki peptidų. Tai labai svarbu, nes daug žmonių trūksta skrandžio rūgšties, kiti turi problemų su kasos fermentais. Todėl maistas, kuriame GAUSU fermentų – yra nuostabus. 

6. Geras B grupės vitaminų, vitaminų K, C, E, geležies, kalio bei magnio šaltinis

7. Padeda valyti kvėpavimo takus

8. Naudingas regėjimui ir akių sveikatai

Kiviai turi karotenoidų – liuteino.

9. Vaistas tradicinėje kinų medicinoje

Kiviai naudojami nuo sąnarių skausmo, šlapimo pūslės akmenų, taip pat prieš kepenų ir stemplės vėžį.

10. Turi antibakterinių ir antigrybelinių savybių.

11. Naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai

Dėl vitamino K ir kitų naudingų medžiagų yra naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai. 

12. Gerina kaulų būklę

Dėl turimos maistinės vertės padeda atsistatyti po lūžių ir skilimų (regeneracijai).

13. Padeda turintiems vidurių užkietėjimą

Kviečiu padaryti eksperimentą – 2 savaites kas dien valgykite po 2 kivius per dieną ir stebėkite pokyčius.

kiviai

Apibendrinus – kivių nauda sveikatai

Kiviai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Juose yra gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su ligomis.

Be to, kiviai yra puikus antioksidantų šaltinis, padeda gerinti odos būklę, skatina gerą miegą ir turi daug skaidulinių medžiagų, kurios padeda gerinti virškinimą.

Taip pat, kiviai yra naudingi akių sveikatai, padeda valyti kvėpavimo takus, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą bei pagerina kaulų būklę.

Šie vaisiai turi daugybę teigiamų savybių, todėl verta juos įtraukti į savo kasdienę mitybą.

 

ŠALTINIAI:

The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review – PMC (nih.gov)

Kiwifruit: Health benefits and nutritional information (medicalnewstoday.com)

Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems – PubMed (nih.gov)

Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.

dovydas luksas holistikos specialistas 1