Maistas yra Vaistas
kaip kava veikia organizma

Kaip kava veikia organizmą? Daugelis ją vartoja neteisingai…

Kava turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui, jeigu vartojate ją teisingai. 

Kavos nauda randama pupelėse, kuriose virš tūkstančio natūralių antioksidantų: polifenolių, alkaloidų, bioflavanoidų, diterpinų, vitaminų, mineralų, aminorūgščių. Įspūdinga, ar ne?

Tačiau yra ir kofeino bei kitų medžiagų, kurios tam tikrais atvejais gali būti žalingos. 

Taigi, kaip kava veikia organizmą ir kaip, kada ir kokią ją vartoti geriausia?

kavos zala

Galima kavos žala:

1 – Kofeinas kelia priklausomybę

Kava turi kofeino, kuris yra stimuliantas ir ne retai sukelia priklausomybę.

2 – Galimai pablogina turimas ligas

Didelė dalis žmonių moderniame pasaulyje serga autoimuninėmis ligomis, turi skydliaukės ar lėtinio nuovargio problemų. Tokiems žmonėms kava nerekomenduojama. Kodėl? Ji per daug išsekina ligos išstresuotą organizmą, kuriam ir taip nepavyksta palaikyti homeostazės (balanso). Tai ypač svarbu, nes nervų sistema ir antinksčiai pas tokius žmones jau būna pavargę nuo lėtinio uždegimo.

3 – Streso hormonų išsiskyrimas

Kavos vartojimas ilgainiui neigiamai paveikia inkstų būklę, išvargina antinksčius, nes skatina kortizolio ir adrenalino išskyrimą.

4 – Galimos virškinimo problemos

Gali sukelti virškinimo trakto problemų – suerzinti skrandžio ir žarnyno gleivines, sukelti viduriavimą, pykinimą ar per didelį rūgštingumą.

5 – Gali sukelti neigiamas emocijas

Kai kuriems žmonėms gali neigiamai paveikti nuotaiką, sukelti panikos priepuolius, drebėjimo-virpėjimo pojūtį, labai stipriai pakelti širdies ritmą.

6 – Kava gali suprastinti miego kokybę

Kofeinas ilgai išlieka aktyvus organizme, tad dažnai žmonėms pablogina miego kokybę, sumažina giliosios miego fazės trukmę, o dėl to nukenčia poilsis. Ypač jei geriate per vėlai.

7 – Prasta kavos gėrimų sudėtis

Gėrimai su kava dažnai būna kaloringi, turi daug cukraus ir riebalų. Jie įtakoja kalorijų perteklių ir nutukimą.

8 – Kava gali rūgštinti organizmą

Kava taip pat yra žemo pH gėrimas, reiškia tai rūgština organizmą. Jeigu mityboje trūksta vaisių ir žalių, lapinių daržovių, šarminio vandens – tokiu atveju, per laiką galite užsirūgštinti organizmo pH – o tai nėra gerai, tai skatina lėtinius uždegimo procesus.

kavos nauda

Kavos nauda organizmui:

1 – Stabdo uždegiminius procesus ir senėjimą

Išsivysčiusiose šalyse kava yra didžiausias antioksidantų maistinis šaltinis. Antioksidantai padeda organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais, stabdo uždegiminius procesus ir senėjimą.

2 – Stimuliuoja kepenų veiklą

Padeda išsaugoti sveikas kepenis, stimuliuoja kepenų veiklą. Apsaugo nuo kepenų ligų, mažina kepenų vėžio riziką ir neleidžia kepenims suriebėti.

3 – Gerina protinę – smegenų – kognityvinę veiklą

Padeda sukaupti, pasiekti tėkmės būseną, jeigu tą išskirtą energiją sukoncentruojate į konkrečią veiklą.

4 – Padeda deginti riebalus

Skatina lipolizę bei aktyvesnę medžiagų apykaitą, todėl galite pastebėti riebalų svorio mažėjimą. Ypač veiksminga ryte prieš sportą išgerti kavos vis dar deginant riebalus, o tada pusryčiauti po to.

5 – Ženkliai pagerina fizinį pajėgumą

Tyrimai su atletais rodo didesnę fizinę ištvermę, geresnį atsistatymą, taip pat glikogeno sukaupimą ir kitus privalumus sportuojantiems. 

6 – Veikia kaip prevencija prieš II tipo diabetą

Gerina jautrumą gliukozei ir insulinui. Vadinasi, vartojami angliavandeniai efektyviau panaudojami energijai gaminti.

7 – Turi naudingų maistinių medžiagų

B grupės vitaminų, specifinių aminorūgščių, magnio ir kalio. Įdomu su B grupės vitaminu ir magniu. B grupės vitaminus kava gali išplauti labiau nei suteikti. Tačiau magnio kai kurios kavos turi sąlyginai didelius procentus.

8 – Mažina senatvinės demensijos, Parkinsono bei Alzheimerio ligų riziką.

Kofeino vartojimas mažina amiloido darinių susidarymą smegenyse.

9 – Gerina širdies būklę bei kraujotaką

10 – Sumažina įvairių rūšių vėžio riziką

Pavyzdžiui, burnos, ryklės, storosios žarnos, kepenų, prostatos, gimdos kaklelio vėžio riziką ir melanomas. 

O kaip jūs vartojate kavą?

Na, tai kaip Jūs – ar mėgstate išgerti, pasimėgauti puodeliu kavos, ar šis gėrimas Jūsų netraukia, nepatinka? 

Aš pats kartais pasilepinu save ekologiška kava, šviežiai susimalu su savo medine kavamale iš Japonijos, gaminuosi iš lėto, atsipalaiduoju, mėgaujuosi procesu ir ritualu. 

Ekologiška kava taip pat turi žymiai mažiau chemikalų likučių, bet daugiau antioksidantų ir polifenolių, kurie turi aprašytus poveikius.

Norite išvengti kavos žalos? Vartokite ją teisingai. 

Paskaitykite rekomendacijas apie tai, kaip geriausia vartoti kavą, kad pasiimtumėte  didžiausią kavos naudą ir išvengtumėte žalos. Toliau skaitykite: Kaip vartoti kavą sveikiau?

    

ŠALTINIAI:

Is Coffee Good for You? Benefits, Nutrition, Risks and Side Effects – Dr. Axe (draxe.com) 

Coffee consumption, health benefits and side effects: a narrative review and update for dietitians and nutritionists – PubMed (nih.gov) 

A Decade of Research on Coffee as an Anticarcinogenic Beverage – PMC (nih.gov)

Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.

dovydas luksas holistikos specialistas 1