Maistas yra Vaistas
kaip vartoti kava sveikiau2

Kavos mylėtojams: Kaip vartoti kavą sveikiau?

Kaip jau greičiausiai žinote, kavos poveikis sveikatai gali būti tiek pozityvus, tiek negatyvus. Todėl jeigu vartojate – svarbus yra protingas kavos vartojimas. Jeigu kavą vartojame teisingai – ekologiškas kavos gėrimas turi daugiau naudingų poveikių sveikatai.

Pirmiausia – kada negalima gerti kavos?

Didelė dalis žmonių pasaulyje serga autoimuninėmis ligomis, turi skydliaukės ar lėtinio nuovargio problemų. Tokiems žmonėms kava nerekomenduojama. Nes ji per daug išsekina ligos išstresuotą organizmą, kuriam ir taip nepavyksta palaikyti homeostazės (balanso). Dažnai būna nervų sistema ir antinksčiai jau išvargę nuo lėtinio streso.

kaip vartoti kava

Mėgaukitės kava – į sveikatą!

Vakarų civilizacijoje – būtent KAVA yra vienas didžiausių antioksidantų ir polifenolių šaltinis mitybos racione. Šios medžiagos slopina uždegimą, skatina detoksifikaciją, mažina ląstelių mutacijų procesus, skatina autofagiją (defektuotų ląstelių šalinimą – atsinaujinimą į sveikas), mažina lėtinių – autoimuninių – vėžinių ligų riziką.

Svarbus, bet trumpas p.s.

Jeigu kava patinka kaip gėrimas, bet jaučiate, kad jus pavyzdžiui per daug “užkelia”, išblaško ar pasidarote neramūs – tai yra dėl padidėjusio kortizolio/ adrenalino. Kai kurie žmonės turi hiper reakciją į kofeiną. Kaip tai galima subalansuoti? 

Kaip gerti kavą, jeigu esate jautrūs kofeinui?

  1. Vartoti kavą TIK po valgio praėjus nors 30-60min.
  2. Prieš geriant kavą (ar su kava) – išgerti magnio arba L-teanino papildą (tai padės subalansuoti kofeino poveikį kūnui). Jausite energijos pakylėjimą, bet labiau tėkmės būseną vietoje blaškymosi. Tai bus lyg aštrus ir malonus susikaupimas.
  3. Per pirmas 30 min išgerto kofeino rekomenduoju tokiems žmonėms kažkaip ĮSIŽEMINTI – pavyzdžiui: sportu, pratimais, judėjimu, kvėpavimu, tempimais, pabuvimu basomis gamtoje ant žemės. Kava “užkelia” energiją – bet jeigu Jūs nesugebate ar nesate tinkamas “INDAS” tokiam kiekiui energijos išlaikyti – tuomet ji pradeda blaškytis į šonus. Šiek tiek metaforiškai, bet tikiuosi supratote.
kava sveikiau

O dabar atsakome: “Kaip vartoti kavą sveikiau?” 

1. Paskutinis kavos puodelis – iki 3 val dienos

Stenkitės išgerti paskutinį kavos puodelį iki 14-15 valandos vėliausiai, kad jūsų organizmas naktį pailsėtų, kokybiškai išsimiegotumėte. Kofeinas išgertas per daug vėlai trikdo melatonino (miego, poilsio hormono) išsiskyrimą, taip pat sumažina giliojo miego fazes kiekį.

2. Kavą geriantiems ilgą laiką reguliariai – svarbios pertraukos!

Turėjau klientų, kurie apie 30 ir daugiau metų per dieną išgeria nors po 1 kavos puodelį. Jei tai panašu į jus, rekomenduoju padaryti nuo 2 savaičių iki mėnesio pertrauką visiškai be kofeino. Pradėjus kavą vėl vartoti, darykite pertrauką – savaitę kiekvieną mėnesį arba nors porą dienų per savaitę. Vietoj to, įtraukite į racioną: dekofeinizuotą kavą, gilių kavą, chaga grybo kavą, kiaulpienių šaknų kavą ar žolelių arbatas. Per šias pertraukas jūs duosite savo organizmui pailsėti, atkurti natūralų biologinį laikrodį, neleisite kūnui priprasti prie kofeino. Gausite kavos – kofeino naudą aktyviau, išvengdami pripratimo prie kofeino.

3. Sveikiausia kava – šviežiai pagaminta iš pupelių

Taip išlieka didžiausia antioksidantų ir polifenolių koncentracija. Todėl aš gaminuosi savo šviežiai, iš lėto, palengva, su japoniška medine kavamale – mėgaujuosi procesu, aromatu, o gurkšnoju taip pat lėtai. Bet ne kiekvieną dieną.

4. Kavą vartoti geriausią juodą, be cukraus ir pieno produktų

Gerdami kavą rinkitės pagamintą iš natūralių, ekologiškų kavos pupelių, nes kavos pupelės yra vienos iš labiausiai pesticidais (toksiškais chemikalais) purškiamų augalų. Ir nors nuo kavos pupelės iki kavos gėrimo – daug kelio ir tų chemikalų lieka mažai – mikrodozėmis vis tiek turi įtakos. Todėl vartodami ekologišką apsisaugote. O taip pat ekologiškos turės daugiau antioksidantų ir polifenolių.

5. Būkite kaip italai – gerkite kavą su vandeniu

Prie kiekvieno išgerto kavos puodelio rekomenduočiau išgerti po 1 stiklinę šviežio vandens.

6. Balansuokite kūno pH su maistu

Geriantiems kavą rekomenduočiau valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, ypač lapinių, žalių bei daigų, kad subalansuotumėte pH kūne.

Pagrindinės išvados apie tai, Kaip vartoti kavą sveikiau?

Kavos vartojimas gali sukurti malonius momentus ir turėti geros įtakos sveikatai ir produktyvumui, tačiau svarbu prisiminti ir apie poveikį sveikatai. 

Rinkitės kokybišką, ekologišką kavą ir vartokite ją saikingai, laikydamiesi rekomendacijų. Sveikas požiūris į kavą gali lemti pasimėgavimo akimirkas, tuo pačiu saugant savo sveikatą.

Smalsu, kokia yra kavos nauda ir žala? Skaitykite straipsnyje “Kaip kava veikia organizmą? Daugelis ją vartoja neteisingai…”

  

ŠALTINIAI:

The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide – PMC (nih.gov)

Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.

dovydas luksas holistikos specialistas 1