Maistas yra Vaistas
zalia arbata

Žalios arbatos nauda ir kokią rinktis? Saugokitės pesticidų!

Žalioji, juodoji, baltoji ir oolong arbatos visos yra išgaunamos iš kininio arbatmedžio augalo. Koks skirtumas tarp jų? Brendimo trukmė ir paruošimas.

Žalioji arbata turi daug naudingų poveikių oganizmui, pavyzdžiui, priešvėžinių savybių, kraujotakos ir širdies būklės gerinimo, metabolizmo sutrikimų prevencijos, II tipo diabeto prevencijos ir daugiau. 

Didžioji dalis šių ir kitų naudingų poveikių kyla iš žaliosios arbatos katechinų – biologiškai aktyvių medžiagų, kurių poveikį aptariame šiame straipsnyje.

zalioji arbata

Žaliosios arbatos nauda organizmui:

1. Apsaugo nuo širdies ligų, mažina cholesterolio lygį kraujyje.

2. Veikia kaip prevencija nuo Alzheimerio ligos ir atminties praradimo.

3. Padeda apsaugoti smegenų ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.

4. Veikia kaip prevencija nuo diabeto ir atsparumo insulinui.

5. Skatina geresnę kaulų būklę.

6. Apsaugo nuo akių ligų ir padeda ilaikyti gerą regėjimą.

7. Padeda mesti svorį, nes suaktyvina medžiagų apykaitą, lipolizę (riebalų deginimą) ir mažina apetitą.

8. Dėl esančių antioksidantų, stabdo senėjimo procesą. Jie padeda sunaikinti laisvuosius radikalus, mažina uždegiminius procesus organizme.

9. Stiprina imunitetą.

10. Veikia kaip prevencija nuo krūtų, prostatos ir storosios žarnos vėžio.

11. Geras priedas sportui – didina ištvermę ir energijos lygį, pakelia motyvaciją, padeda raumenų atsigavimui po sporto.

12. Mažina II tipo diabeto riziką, o jau sergantiems padeda kontroliuoti simptomus, pavyzdžiui, išlaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje.

13. Turi polifenolių, kurie maitina gerąją žarnyno mikroflorą storajame žarnyne – sveikas žarnynas – sveikas žmogus. Sveika žarnyno mikroflora pagerina imuninę, kognityvinę, metabolinę būkles ir daugiau. Žarnynas – sveikatos pamatai.

Kuri žalioji arbata naudingiausia? Saugokitės pesticidų!

Geriausiam poveikiui sveikatai pasiekti, rinkitės natūralią, ekologišką Matcha žaliąją arbatą. 

Arbatų augalai yra vieni iš daugiausiai pesticidais (toksiškais chemikalais) purškiamų augalų. Ir nors galutiniame produkte galbūt šių chemikalų yra tik mikrolikučiai – bet koks maistas, gėrimas, kurį vartojate dažnai – tie mikrolikučiai per keletą metų pasidaro makrolikučiai. 

   

ŠALTINIAI:

Beneficial effects of green tea: A literature review – PMC (nih.gov)

Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.

dovydas luksas holistikos specialistas 1