Na ką, balandis – jau pats laikas pasirinkti meškinių česnakų. Jie yra labai sveiki žmogaus organizmui! Šiame straipsnyje būtent tai ir panagrinėsime. Bet pradėkime nuo vieno įdomaus fakto!
Ar žinojot – buvo kalbama, kad meškos šį augalą valgydavo po gilaus žiemos miego, kad sugrįžtų galia ir apsivalytų organizmas nuo toksinų ir šlakų, pabustų po ilgalaikio sąstingio? Matyt todėl ir vadinamas – “meškinis” česnakas.
Kalbant apie meškinio česnako naudingas savybes sveikatai – pagrinde jų yra nuopelnas sieros junginių, kurie veikia kaip stiprūs antioksidantai.
Meškinis česnakas padeda natūraliai mažinti kraujo spaudimą.
Meškiniuose česnakuose yra gausu sieros junginių, kurie skatina vidinių antioksidantų, pavyzdžiui, glutationo susidarymą kūne. Tai padeda apsaugoti kūną nuo lėtinio uždegimo, laisvųjų radikalų pertekliaus.
Mažas uždegimo lygis taip pat skatina ilgaamžiškumą 🙂
Laukinis česnakas padeda išlaikyti sveikas kraujagysles ir gerą kraujotaką, mažina širdies ligų riziką, taip pat mažina bendrojo ir oksiduoto cholesterolio kiekį kūne.
Moksliniuose tyrimuose, atliekamuose su meškinio česnako lapų, stiebų, žiedų ekstraktais, pastebėtas priešvėžinis poveikis.
Meškinis česnakas pasižymi antibakteriniu, antibiotiniu, antivirusiniu, antigrybeliniu poveikiu.
Meškinis česnakas padeda šalinti patogenus ir gleives iš žarnyno. Jame esančios skaidulos maitina gerąsias bakterijas. Kartu tai sukuria abipusį poveikį: laukinis česnakas mažina patogenų kiekį, bet sukuria terpę gerosioms bakterijoms vešėti 🙂
Jeigu aktuali žarnyno sveikatos transformaciją, teoriniai ir praktiniai pamatai, strategijos kaip išvalyti, subalansuoti, gydyti, atkurti žarnyno sveikatą – nuoširdžiai rekomenduoju mano naujus kursus “Žarnyno Harmonija”. Ten rasi VISKĄ, kas gali būti aktualu apie žarnyną ir virškinamąjį traktą, žarnyno mikrobiotą, natūralią mediciną, sveiką mitybą ir daug daugiau!
Šis augalas gausus vitamino A (Beta-karoteno), vitamino C, antioksidantų (stiprių sieros junginių), mineralų kalcio, magnio, geležies.
Yra panašiai atrodančių nuodingų augalų, todėl būkite atsargūs rinkdami vaistažoles. Įsitikinti galima patrynus lapus tarp pirštų – turi stipriai kvepėti česnaku! 🙂
1. Labai populiaru yra pasigaminti naminį pesto iš meškinių česnakų – pridėkite pilną maišytuvą meškinio česnako, saują moliūgų sėklų arba anakardžio riešutų, pilkite alyvuogių aliejų, druską ir cukrų. Viską sumalkite iki patinkančios konsistencijos ir skonio. Šį pesto galite išsaugoti žiemai šaldiklyje.
2. Aš esu vartojęs tiesiog pakramsnodamas prieš valgį 10-15min, ten esančios medžiagos padės gerinti virškinimo procesą arba, kaip sakau “užkurti virškinamąją skrandžio ugnelę”.
3. Taip pat galite gaminti sriubą iš meškinių česnakų.
Taigi, meškinis česnakas yra sveikas laukinis augalas, turintis daug naudingų savybių žmogaus organizmui. Puikiai tinka šiuo metu sezoniškai apsivalyti organizmą, žarnyną, skatinti efektyvesnę kūno detoksifikaciją. Būtinai pabandykite paieškoti ir pasigaminti kažką sveiko bei skanaus! 😉
Ar teko ragauti, ar mėgstate, o gal net turite kokių patarimų ir receptų pasidalinti? 🙂
ŠALTINIAI:
Davidović-Plavšić, B., Kukavica, B., Škondrić, S., Jimenez-Gallardo, C., & Žabić, M. (2021). Wild garlic extract reduces lipid peroxidation in terbuthylazine-treated human erythrocytes. Biomarkers : biochemical indicators of exposure, response, and susceptibility to chemicals, 26(7), 617–624. https://doi.org/10.1080/1354750X.2021.1953598
Pavlović, D. R., Veljković, M., Stojanović, N. M., Gočmanac-Ignjatović, M., Mihailov-Krstev, T., Branković, S., Sokolović, D., Marčetić, M., Radulović, N., & Radenković, M. (2017). Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. The Journal of pharmacy and pharmacology, 69(9), 1208–1218. https://doi.org/10.1111/jphp.12746
Sendl, A., Elbl, G., Steinke, B., Redl, K., Breu, W., & Wagner, H. (1992). Comparative pharmacological investigations of Allium ursinum and Allium sativum. Planta medica, 58(1), 1–7. https://doi.org/10.1055/s-2006-961378
Ivanova, A., Mikhova, B., Najdenski, H., Tsvetkova, I., & Kostova, I. (2009). Chemical composition and antimicrobial activity of wild garlic Allium ursinum of Bulgarian origin. Natural product communications, 4(8), 1059–1062.
Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.
TAPK BENDRUOMENĖS NARYS!
Gausi koncentruotą ir naudingą informacją, kuri įkvėps gyventi sveikiau.