Kvercetinas yra vienas labiausiai paplitusių ir žmogaus suvartojamų augalinių flavanoidų, veikiančių kaip antioksidantas mūsų kune.
Techniškai kvercetinas yra augalų pigmentas, todėl jis randamas įvairiame, spalvotame augaliniame maiste, pavyzdžiui „supermaiste”, daržovėse ir vaisiuose.
Iš principo, kuo daugiau įvairių spalvų daržovių ir vaisių, grybų, žolelių, prieskonių valgysite – tuo daugiau kvercetino gausite su mityba.
Žemiau aprašome, kokie produktai turi daugiausia kvercetino.
Kvercetinas yra bioflavanoidas – antioksidantas išgaunamas iš maisto. Kvercetinas kūne slopina lėtinio uždegimo, laisvųjų radikalų kiekį kūne, todėl sėkmingai šalina lėtinių ligų simptomus, jų išsivystymo riziką, taip pat slopina senėjimo procesą.
Oksidacinis stresas ir uždegimas atsiranda nuo daugeliui įprasto gyvenimo būdo: nepilnavertės mitybos, aukšto streso lygio, miego trūkumo, aplinkos taršos, įvairių chemikalų, judėjimo trūkumo.
Uždegiminiai procesai – pagrindinė ligų priežastis. Moksliškai įrodyta, kad kvercetinas kovoja prieš ligas ir uždegimo keliamas kondicijas, pavyzdžiui:
• Aterosklerozė
• Aukštas cholesterolis
• Širdies ligos ir kraujotakos problemos
• Atsparumas insulinui ir diabetas
• Akių sutrikimai, įskaitant kataraktas
• Alergijos, astma ir šienligė
• Skrandžio opos
• Kognityvinis sutrikimas
• Podagra
• Virusinės infekcijos
• Uždegiminės reakcijos prostatoje, šlapimo pūslėje ir kiaušidėse
• Lėtinio nuovargio sindromas
• Vėžys
• Odos ligos
Slopina laisvuosius radikalus ir jų sukeltą oksidacinį stresą.
Kvercetinas balansuoja histamino išskyrimą, todėl vienu metu histaminų daug neišsiskiria, bendrai tai sumažina visus alergijos simptomus.
Taip pat dėl antioksidacinės veiklos apsaugo širdį, palaiko sveikas kraujagysles ir gerą kraujotaką, mažina cholesterolį ir trigliceridus, aukštą kraujospūdį.
Slopina artritinio tipo skausmą, kvėpavimo takų, prostatos ir šlapimo pūslės infekcijų sukeltą skausmą.
Šiek tiek pakelia energijos lygį ir fizinę ištvermę.
Mažina vėžio riziką, slopina vėžinių ląstelių vystymąsi, mažina mutacijų tikimybę.
Kvercetinas blokuoja įvairių citokinų išskyrimą. Tai naudinga, nes šie sukelia uždegimines odos reakcijas.
Šis bioflavanoidas turi savybių, padedančių apsaugoti kepenis, padeda atstatyti kepenims padarytą žalą, skatina fermentų veiklą,
Senatvinę demensiją, Alzheimerį, Parkinsoną – dėl to, kad mažina oksidacinį stresą ir uždegimo procesus smegenyse.
Geras principas – visi raudonos, žalios ir tamsios-violetinės spalvos augaliniai maisto produktai, bet apskritai – kuo daugiau įvairių spalvų mityboje.
Kvercetinas maiste – geriausi šaltiniai:
• Obuoliai
• Paprikos
• Tamsios uogos (vyšnios, mėlynės, gervuogės, juodieji serbentai ir kitos)
• Pomidorai
• Kryžmažiedės daržovės – brokoliai, lapiniai kopūstai, žiedinis kopūstas..
• Lapinės žalios daržovės – špinatai, kopūstai ir tt..
• Citrusiniai vaisiai
• Ekologiška Kakava
• Spanguolės
• Grūdinės kultūros, ypač grikiai
• Smidrai
• Kaparėliai
• Raudonieji (Violetiniai) svogūnai
• Juodoji ir žalioji arbatos [vartokite eco, dėl pesticide]
• Pupelės ir ankštiniai
• Žolelės, kaip šalavijas, jonažolė, Ginkgo Biloba, šeivamedžio uogos, tačiau taip pat ir lapai, stiebeliai (ekstrakto forma), taip pat indinis nimbabmedis (Neem) – jo žievė, sėklos ir lapai, stiebeliai, geriausia vartoti ekstrakto forma.
Kvercetinas – natūralus vaistas, esantis maiste. Geras ligų prevencijai, imunitetui palaikyti. Esant rimtesniems sutrikimams, norint stipresnio poveikio, rekomenduotina vartoti didesnes šio bioflavanoido dozes papildo forma.
ŠALTINIS:
Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.
TAPK BENDRUOMENĖS NARYS!
Gausi koncentruotą ir naudingą informacją, kuri įkvėps gyventi sveikiau.