Kajeno pipiras yra naudojamas kaip prieskonis maistui ir natūralioje medicinoje paskutinius 9000 metų!
Kajeno krūmo kilmė yra Centrinė ir Pietų Amerika. Dabar – jis auga ir subtropiniame bei tropiniuose klimatuose. Šio krūmo vaisiai ir yra kajeno čili pipirai.
Pagrindinį naudingą poveikį pipiruose suteikia aktyvioji medžiaga, pavadinimu KAPSAICINAS.
Kajeno pipirai skatina seilių ir fermentų išskyrimą, skrandžio rūgšties išskyrimą. Jie naudingi norintiems pagerinti virškinimo – pasisavinimo procesą.
Kajeno pipirai padeda šalinti migrenos skausmą.
Valo arterijas ir kraujagysles, užtikrina gerą kraujotaką.
Kajeno pipirai stimuliuoja kraujotaką, šalina rūgštinę terpę, stiprina virškinimą.
Kajeno pipirai sumažina sąnarių skausmą, po-operacinį skausmą, taip pat neuropatijos sukeltą žalą ir skausmą. Kajeno pipirai ypač naudingi diabetikams ar žmonėms turintiems nugaros skausmą, neuropatiją, osteo ir reumatoidinį artritus, fibromialgiją.
Veikia kaip dirginimą, SKAUSMĄ mažinanti priemonė, nors gali pasirodyti keista, tačiau nedidelis kajeno pipiro kiekis mažina opų skausmus, skaudantį skrandį, kosulį ir netgi stabdo viduriavimą.
Padeda mesti svorį ir riebalus, nes kapsaicinas spartina medžiagų apykaitą ir šilumos gamybą kūne. Taip pat padeda mesti svorį, nes mažina alkio lygį ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
Jie gydo psoriazę (žvynelinę) ir stipriai mažina odos ligų simptomus.
Naudingi prieš peršalimą ir gripą – slopina peršalimo simptomus, padeda skaidyti ir šalinti gleives lauk iš kūno, pakelia kūno temperatūrą, kurios aukštos patogenai nemėgsta.
2 arbatiniuose šaukšteliuose yra vitamino A (augalinė betakaroteno) rekomenduojama paros norma. Betakarotenas – puikus, stiprus antioksidantas.
Esantis vitaminas E neutralizuoja laisvuosius radikalus, yra naudingi odai, plaukams, nagams. Subalansuoja hormonų lygius kūne.
Kapsaicinas stabdo vėžinių ląstelių vystymąsi ir jų transformaciją į aršesnes formas. Moksliniai tyrimai rodo, jog kajeno pipirai skatina vėžinių ląstelių apoptozę (susinaikinimą), o taip pat skatina auglių augimą slopinančių genų išskyrimą (stabdomas auglių augimas).
Kajeno pipirai naikina patogeninius grybelius mūsų organizme ypač žarnyne.
Paskaninkite ir paaštrinkite savo maistą kajeno pipiru, nes tai labai naudingas prieskonis mūsų sveikatai. Naudokite jį vietoje juodųjų pipirų. Tik atsargiai su kiekiais, nes jis daug aštresnis!
ŠALTINIS
Anticancer Properties of Capsaicin Against Human Cancer – PubMed (nih.gov)
Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.
TAPK BENDRUOMENĖS NARYS!
Gausi koncentruotą ir naudingą informacją, kuri įkvėps gyventi sveikiau.