Maistas yra Vaistas

Gvazdikėliai – nauda sveikatai ir 12 priežasčių juos vartoti

Gvazdikėliai (kvapnusis gvazdikmedis) – populiarus prieskonis, naudojamas tūkstančius metų visame pasaulyje, ypač Indijoje ir Kinijoje, ne tik kaip maisto pagardas, bet ir kaip natūralios medicinos priemonė, vaistas.

Gvazdikėlis turi naudingų mineralų, kaip kalis, kalcis, natris ir magnis, geležis, cinkas, fosforas. Taip pat vitaminų – E, folio rūgšties, niacino, vitamino C, tiamino, riboflavino, vitamino A ir K.

Gvazdikėlių aktyviosios medžiagos

Pagal mokslinę analizę atlikta profesoriaus Tomo Mabry iš Teksaso Universiteto, gvazdikėliai turi šių bio-aktyvių medžiagų: 

  • flavonoidų, 
  • heksano, 
  • metileno chlorido, 
  • etanolio, 
  • timolio, 
  • eugenolio ir 
  • benzeno. 

Šios medžiagos atlieka antioksidacines, kepenų apsaugos, antimikrobines, anti-patogenines ir prieš-uždegimines funkcijas mūsų organizme. 

Gvazdikėlių nauda sveikatai 

gvazdikeliai

1. Stimuliuoja virškinimą

Gvazdikėliai stimuliuoja skrandžio sulčių ir fermentų išsiskyrimą. Gerina virškinimo trakto funkciją – mažina dujų išsiskyrimą, skrandžio jautrumą, dispepsiją ir pykinimą.

2. Pasižymi anti-bakterinėm savybėm

Gvazdikėliai ir jų ekstraktas naikina patogenines bakterijas.

3. Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis 

Ypač plaučių vėžio prevencija. Oleanolinė rūgštis pasižymi auglių vystymosi slopinimu, o eugenolis mažina gimdos kaklelio vėžio riziką. 

4. Apsaugo kepenis

Gvazdikėliai turi naudingų antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir teigiamai veikia kepenų funkciją. Aktyvioji medžiaga eugenolis žymiai sumažino kepenų cirozės, kuri skatina kepenų vėžį, požymius.

5. Naudingi diabetikams

Padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.

6. Palaiko stiprius kaulus

Gvazdikėlių aktyviosios medžiagos padeda išlaikyti tinkamą kaulų tankį ir reikalingas mineralines medžiagas.

7. Pasižymi anti – mutageninėm savybėm 

Mutagenai yra chemikalai, kurie pakeičia DNR struktūrą, sukeldami nenatūralius pokyčius. Bio-aktyvios medžiagos esančios gvazdikėliuose, pasižymi tokių chemikalų poveikio slopinimu.

8. Stiprina imunitetą

Ajurvedoje džiovintas gvazdikėlis naudojamas imunitetui stiprinti. Taip pat stimuliuoja didesnį baltųjų kraujo kūnelių išskyrimą, taip suaktyvina imunitetą.

9. Kovoja prieš uždegimą

Mažina uždegiminius procesus, skausmą, lėtinį uždegimą visame kūne.

10. Naudingas gerai burnos higienai, dantų būklei palaikyti 

Gvazdikėlių pumpurų ekstraktas naikina burnoje esančius patogenus žalingas bakterijas ir grybelius. Indijoje populiaru po valgio pakramtyti sausų gvazdikėlių (apvalyti burną ir dantis), o nuo dantų skausmo naudojamas gvazdikėlių eterinis aliejus, sumaišytas kartu su kitu ‘lengvu’ aliejumi, nes vienas gvazdikėlių eterinis aliejus ypatingai stiprus.

11. Gali turėti natūralaus afrodiziako savybių 

Gvazdikėlis turi medžiagų, kurios teigiamai veikia lytinius hormonus. Gvazdikėlių ekstraktas, studijoje (atliktoje su pelėm, tad priimkite su kritika), pagerino libido ir lytinį aktyvumą.

12. Šalina galvos skausmą, migreną

Įdėkite pusė šaukštelio gvazdikėlių, šaukštelį medaus, šaukštelį ghee sviesto į stiklinę natūralaus pieno, truputį pakaitinkite, įberkite šiek tiek juodojo pipiro ir išmaišykite. Tai Ajurvedoje naudojamas receptas nuo galvos skausmo. 

Kaip vartoti gvazdikėlius?

gvazdikeliu arbata

Tiesiog pakramtykite

Įsidėkite kelis džiovintus gvazdikėlio žiedus ir pakramtykite. Jų aromatingumas neišpasakytas, o skonis kai kam gali pasirodyti aštrokas. Tai paprasčiausias būdas gauti visus gvazdikėlio privalumus sveikatai – padėsite kepenims, virškinimui, o burnos kvapas ir higiena bus puiki.

Naudokite maisto gamyboje

Gvazdikėlis tinka: žuvies, mėsos, žvėrienos patiekalams, padažams, marinatams, kakavai, saldiems kepiniams, košei ar karštam vynui pagardinti. Įdėkite verdami ryžius ar gamindami karį. Rekomenduojama gvazdikėlį į patiekalą įdėti likus 3-5 minutėms iki ruošimo galo. 

Turėkite omenyje, kad termiškai apdorojus aukštoje temperatūroje, dingsta karščiui neatsparios naudingos medžiagos, išskyrus eterinius aliejus (pvz.: eugenolį)

Gvazdikėlių arbata

Gerkite gvazdikėlių arbatą po maisto, kad pagerintumėt virškinimą, padėtumėt reguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei turėtumėt šviežų burnos kvapą.

Kelis džiovintus pumpurėlius užpilkite karštu vandeniu ir leiskite gvazdikėliui atsiskleisti bent 10-15min. 

Venkite gvazdikėlio

Nors gvazdikėlių nauda sveikatai yra didelė, yra keli atvejai, kada geriau privengti. Gvazdikėlio nevartokite, jeigu kraujuojate, turite per mažą cukraus kiekį kraujyje, skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opą ar pasižymėjo alergija. Nerekomenduojama gvazdikėlio, kaip ir bet kurios prieskonio padauginti.

Ar gvazdikėlis šviežus?

Patikrinti, ar išdžiovintas gvazdikmedžio žiedpumpuris yra šviežias, paimkite popieriaus lapą ir perbraukite – turi likti riebi dryžė. Taip išsiskyrė truputis gvazdikėlio eterinio aliejaus.

Išvada: gvazdikėlių nauda sveikatai

Gvazdikėliai – paprastas, bet naudingas, aromatingas prieskonis. Gvazdikėlių nauda sveikatai yra patvirtinta moksliniais tyrimais. Jis turi gausybę naudingų vitaminų ir mineralų. O kitos aktyviosios medžiagos, ypatingai eugenolis, pasižymi antioksidacinėmis, kepenų apsaugos, antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Nors gvazdikėlis turi daugybę medžiagų, reikiamos dienos normos surinkti maisto medžiagas vartojant gvazdikėlius nepavyks. Tai puikus pagardas, kuris įkrauna organizmą antioksidantais, taip pat turi žarnyną valančių savybių. Kasdienybėje gvazdikėliai puikiai praturtina mitybą ir turi naudingų funkcijų organizmui.

Autorius: Dovydas Lukšas
Maistas yra Vaistas platformos kūrėjas, CHEK Instituto Holistinio sveikatingumo ir personalizuotos mitybos specialistas.

dovydas luksas holistikos specialistas 1